Elektronisk Musik och Utrustning

Elektronisk Musik

Jag skapar elektronisk även musik. Faktum är att intresset för detta uppstod i sena tonåren och jag lirade tillsammans med en polare då som hade en del synthar och trummaskiner. Själv skaffade jag mig en Roland TR-707 (trummansin), en MC-202 (analog synth) och en Yamaha SY85 (digital synthesizer) och även en digital trummaskin från Alesis men jag minns inte vilken modell det var. På den tiden körde jag Cubase på en gammal Amiga 1200-dator. Det var alltså före PC:n slog igenom i var mans hem och bara nördar ägde datorer såsom C64:or eller C128:or (Commodore), Amiga 500/1200, Atari-datorer etc. Vi är alltså tillbaks på 1980-talet nu, omkring mitten av det decenniet. Hur som helst så sålde jag mina grejer till slut när drogerna och alkoholen tog över mitt liv alltför tidigt. Gjorde mig av med gitarrutrustning också.

Nu har jag dock bestämt mig för att ta upp elektronisk musik igen. Det är en ny era vi lever i i vilken elektroniken lämpar sig särskilt väl och de digitala prylarna idag som jag har köpt och som kommer från Roland är bygga kring en teknik som heter ACB (Analogue Circuit Behavior) och innebär i praktien att digitala kretsar numera kan emulera de gamla varma analoga ljuden som digital teknik inte har klarat av att efterlikna förrän på senare tid. Ja, vi är mitt i den tiden nu, skulle jag vilja påstå. Det liksom händer medan du läser det här. Det är åt det hållet som den musikaliska elektroniken går åt. Klassiskt för ett digitalt sound är att man hör hur ljudet stegar sig genom en “ljudtrappa” istället för, som de analoga kretsarna, som åstadkommer något som liknar en kurva istället för en trappa. Det är svårt att förklara men om du hörde det skulle du förstå direkt vad som menas. Man måste höra för att förstå. Kanske lägger jag upp exempel på detta i framtiden.

Mitt infall att börja jobba med elektroniska synthar och trummaskiner igen har kommit plötsligt och starkt. Så plötsligt att jag inte ens fått sakerna när jag skriver det här utan sitter i spänning och väntar på att grejerna skall levereras och att ett SMS skall sjunga till i mobilen och tala om att prylarna finns att hämta på lokala uthlämningsstället :P Vad jag har beställt för något kan du läsa om på <DEN HÄR SIDAN><URL>

Vad det kommer att bli av det hela vet ingen. Jag har inget mål annat än att ägna mig åt detta som omväxling till andra saker då jag känner mig rätt uttråkad och rastlös och det är inte bra för kreativitet och inspiration. Det är alltså inte smart i mitt fall att enbart ägna mig åt att spela gitarr och göra metal t.ex. och nu kan jag varva med elektronisk musik istället och jag är faktisk inne på att kombinera de två genrerna metal och elektroniska synthar på ett sätt som jag tror kan bli något ganska unikt. Låt oss se vad framtiden håller i sitt sköte…

 

Elektronisk Utrustning

  • TR-8:an är en ny modern digital trummaskin med ACB (Analogue Circuit Behavior) teknik. Möjligheterna är näst intill oändliga i den elektroniska musikvärlden med en sådan här trummaskin. Den har 16 olika kit, dvs trumset med olika ljud. De primära kiten är moderna versioner som emulerar de klassiska trummaskinerna från Roland i X0X-serien kallade TR-606, TR-707, TR-808 och TR-909. De vanligaste kiten som du garanterat skulle känna igen om du är hyfsat intresserad av någon form av techno är 808- och 909-kiten och jag vill även klämma in 606:an där också, dock låter 707:an skit enligt mig men har sin charm. Vidare finns 727:an som är en percussion-komplettering till 707:an. Du skulle aldrig kunna höra skillnaden mellan orginalen och ACB-instrumenten.

  • TB-303 är väl det kändaste bland de klassiska elektroniska instrumenten från Roland. Det är en bassynthersizer som heter TB-303 Bass Line (TB skall stå för “The Bass” men är inget jag kan svära på). Maskinen tillverkades mellan 1982-1984 och gjordes i relativt små upplagor. Maskinen var tänkt att ersätta bassister i dåtidens rockband, dansbandm countryband m.m. som saknade bassist. Maskinen blev en fullkomlig flopp såsom ersättare för bassister ända tills slutet av åttiotalet då någon maximerade resonansen och decayen på maskinen och använde den i techno och så föddes Acid-musiken. Plötsligt ville alla ha en 303:a i sin ägo, helst två eller tre men de som ens äger en kan skatta sig lyckliga och har troligen fått betala en bra peng. När de introducerades 1982 kostade de ca $50 – idag får du ge omkring $3000 för ett schysst fungerande exemplar på ebay. Helt sinnessjukt. TB-3 är ett digitalt ACB-instrument som emulerar 303:an näst intill på pricken även om det finns vissa finkänsliga öron som säger sig höra skillnad men jag skulle gärna vilja testa att sätta ögonbindel på dem och spela samma slinga från varje maskin och låta dem reda ut vilken som var vilken. Vissa skulle klara det, varav en är min vän, men de flesta skulle nog gå bet på det. TB-3 emulerar alltså detta karaktäristiska ljud som inte liknar något annat inom musikvärlden. Det är i hög grad unikt på alla sätt. Många andra analoga synthar har försökt att efterlikna 303:an men ingen har kunnat mäta sig med orginalet förrän nu i och med releasen av TB-3 ur Rolands nya AIRA-serie.

  • VT-3 är en rösttransformator som man ansluter en mikrofon till och som sedan får rösten att låta som allt från Darth Vader och aliens från yttre rymden till robotröster och megafoner m.m. Jag skall lägga upp en demo av den på Svartabloggen.Com.

  • SYSTEM-1 är en s.k. PLUG-OUT synthesizer med 29 tangenter så den liknar mer en “vanlig” synt. Jag tror att jag skall ha fått in foton på sakerna vid det här laget eller snart, om inte annat. Fet som bara den. Den är grym. PLUG-OUT är en ny tenik som innebär att man har olika Roland synthar i form av PLUG-IN som s.k. VST till sitt DAW (det program som man använder att köra sina prylar genom och gör musiken med hjälp av som t ex Steinberg Cubase, Ableton Live, Garageband, Logic m fl) och då ploppar det upp en kopia av en av de klassiska synthar man har PLUG-IN till och de ser likadana ut med samma rattar och reglage och tangenter och är spelbara. Men det fina med SYSTEM-1, och som är helt unikt hittills, är att när du väl har laddat det VST PLUG-IN du vill använda – låt oss säga att vi använder PROMARS-synthen – så har den en uppsättning med tre banker med ett 20-tal feta, typiska PROMARS-ljud i varje bank och då kan du koppla en USB-kabel mellan datorn och synthen och dumpa alla de sounds so PLUG-IN:et har i sig över till SYSTEM-1 och sedan dra ut sladden och ha ljuden med dig i en särskild bank för detta ändamål. Helt fantastiskt grymt och fördelaktigt. Och roligt. Det är alltid trevligare atts spela på ett keyboard än i ett grafiskt gränssnitt till en mjukvarusynt.

  • Rolands MX-1 är en s k Performance Mixer. Det betyder att det är en mixer men man kan mer eller mindre spela på den live. Den har framför allt ett antal Master-effekter (Master FX) som kan appliceras separat på varje kanal (den har 18 kanaler) och något som kallas för Beat FX eller BFX. Det är en annan typ av effektsystem som innehåller tre huvudsakliga typer av effekter: Filter, Side Chain och Slicer. Förutom dessa effekter så har varje kanal en ratt för ett filtersvep samt en BFX- och en MFX-knapp så det är enkelt att lägga effekter på hela produktionen genom att trycka ner alla knappar för de kanaler som är aktiva eller naturligtvis på ett valfritt antal kanaler. Vidare har den RECALL och STORE vilket betyder att du kan lagra 16 st grundinställningar för livebruk samt återkalla dessa med RECALL-knappen. Varje kanal kan panoreras, justera gain, välja mellan 8 highpass– och lowpass-filter, har knapp för AUX-ingången för att använda t ex någon extern effektenhet, samt en fader. Master Effekterna är sex stycken och som följer: Delay, Filter, Scatter, Flanger, Bit Crush, Roll. Den är en del av AIRA-serien och går utmärkt ihop med de övriga nämda enheterna.

  • KORG has released a series of analog and digital machines called the Volca-series and they are a very small unit, it’s like a 7″ iPad almost. Very small. They look pretty cool and they also look pretty cheap and feels a bit cheap too when you turn the knobs on it but it is a lovely little plaything, this Volca Keys that I have got. The Keys unit is Volca series lead-synth kind of even if you can do som pretty bassy stuff too but definitely leads and it makes very nice “strings” or pads, I think. It has that really analogue tone to its sound. Just an example of what makes analogue curcuits so special is that this unit has to be turned on for about 10 minutes before it has tuned itself, haha. It takes its time to set itself up in order to play. Right away it can sound disharmonic and the LFO can affect without being turned and such stuff. Anyway, I have used this little thing pretty much and together with the Arturia Micribrute it makes a hell of a marriage :) Thumbs up for the Volca series. In the rest of the series you will find Volca Bassline, Volca Beats, Volca FM, Volca Sample and they are only about €159 each. Not that much for a piece of fun shit, I think.

  • Nu har jag skaffat en ny synth som heter Microbrute och kommer från den franska tillverkaren Arturia. Jag ville egentligen ha storebrodern Minibrute för en tusing extra men den har ingen sequencer (så att man kan spela in melodier på som man sedan kan spela upp i synkad takt med övriga instrument) så det bev den här och jag är väldigt nöjd. Den är helt enkelt underbar. Svinskön att använda och rolig och framför allt enkel att arbetea med. För er som känner till lite om synthar så har den 3 oscilatorer samt en Overtone oscillator, LFO med möjlighet att synka till sequencerns takt, Envelope och Filter, Sequencer och så en extra knob som heter Brute Factor och jobbar framför allt med den triangulära oscillatorns modifikationsfunktion Metalizer vilket kan bringa fram enorma metalliska toner. Kraftiga som bara den. Samtidigt, om Metalizer står på 0 och Triangular Oscillator på max så låter det rent och mjukt som en vanlig blockflöjt, typ. Riktigt skön oscilator som jag gillar mycket. Overtone kan ge Suboscillator eller med hjälp av dess modifierare en femtestämma eller en s.k. Fifth. Är mycket mycket nöjd med den men sequencern är helt tokig och fungerar knappt som jag vill. Jag har precis luskat fram ett sätt att få den att synkad så att den både startar/stoppar samt går i samma tempo som den enhet som är Master (Microbruten står som Slave) men den slutar inte spela efter man stängt av Mastern så den står och lirar även när allt annat står still så jag har vridit ner temporatten på den så att det går otroligt sakta och inte är lika störande. Så nu fungerar den som jag vill men det var ett rent helvete att få den till att göra som jag ville. 

    Den har också en Modulärmatris (Modular Matrix) vilket gör det möjligt att med korta kablar styra om vart strömmen leds inut kretsarna i hårdvaran vilket är fantastiskt schysst för det ger möjligheter som är omöjliga utan lödning under locket annars, om ens det går. Så det är svinbra. Två små orangea kablar föjde med til den. 

Här är lådorna som prylarna kom i samt prylarna sammankopplade. Då med MIDI kablage också men det visade sig att det inte behövdes utan den nya teknologin låter både MIDI, audio och sync gå genom USB kablarna till fyrs särskilda USB-uttag på baksidan. Spännande dag var det för vem älskar inte att öppna roliga paket? Det blir man aldrig för gammal för!