(Inlägget är hämtat från min gamla blogg detondasblommor.se)

Det här är alltså texter som är 6-7 år gamla så ni är medvetna om det.

 

TANKEN VAR ATT JAG PÅ DENNA SIDA SKULLE skriva lite om poesi, poeter och dess verk rent allmänt men den huvudsakliga idén är att göra ett antal av mina egna texter tillgängliga för att de läsare som intresserar sig för poesi skall kunna läsa dem och säga vad de tycker om dem. Jag har nog ett hundratal texter liggandes i pärmar hemma så jag lägger bara upp ett urval av dem. En del av dem tycker jag är ok och en annan del mindre ok. Men eftersom jag vill se vad ni tycker så måste jag ha lite olika stilar: långa och korta, sjuka och tokiga, seriösa och ärliga. Gemensamt för de flesta är nog det mörker som kommer sig av ett liv som varit hårt och mödosamt. Det brukar resultera i en hel del iron och hårdhet…

Att på det sättet kunna få lite feedback på vad folk tycker om det jag skriver vore intressant. Utan den insikten fumlar man liksom runt i mörkret utan att ha en aning om vad läsarna har för åsikter, men det positiva utan respons är att man kör sin grej opåverkad. Att få kritik är, för kreativiteten, nog både bra och dåligt, beroende på hur man kan ta emot den. Utan kritik jobbar man på ostört och har självförtroendet under kontroll; med kritik kommer självförtroendet tveklöst att påverkas åt endera hållet men det är inte mindre viktigt. Om kritiken säger att texterna inte håller, att de inte är läsvärda – vad skall man då ha för motivation och ska man skriva alls? Så det är en brutal chansning att be om er åsikt :-)

Men en sak kan jag säga: jag har inte skrivit en enda av mina dikter för att andra ska läsa dem. Jag skriver för att inte tänka, inte må dåligt, för att få ut mitt mörker eller för att tygla min ångest genom att fokusera tankarna på skrivandet. Eftersom tiden går och man mår mer eller mindre dåligt och skriver i perioder, så resulterar det i att också texterna blir lite annorlunda från ena till den andra eftersom de till en viss del speglar livets sidor olika mycket. Så ett par flippade texter står att finna bland de som jag lagt upp. Jag tror det är troligt att ni tycker en, kanske två, är ok och att resten suger. Men då har jag ju lyckats med en eller två texter (istället för att misslyckats med 20 :p)

Jag ber er inte vara kritiker och att ni skall bedöma efter en uppsättning regelverk, typ såsom versläran kräver när man analyserar lyrik. Om ni inte vet så kan ni inte ana vilket sjukt omfattande ämne verslära är! Jag blev själv förvånad och trodde att det räckte med nån komvuxkurs på sex veckor men shit – jag hade brutalt fel! Men det är mest för textanalytiker. Man behöver inte ha pluggat verslära för att skriva lyrik. Man köper kurslitteraturen bara och så läser man det intressanta. Ni som läsare kan tycka illa om en dikt och då säger man det och det är den typen av respons jag vill ha – er ärlighet, rakt uppochned. Jag vill veta om mina dikter funkar eller om de suger, så att jag kan inse det och kanske ändra något och tycker ni om vad ni läser så vet jag att jag kan fortsätta som jag gjort hittills. Jag vill mest testa om mina texter håller, helt enkelt. Utan krångligare kunskap än alfabetet.

Jag skriver oftast fri vers. Det är i och för sig väldigt roligt och utmanande att skriva bunden vers men det är också väldigt svårt att behärska alla regler. Om man inte har lätt för att hantera konsten att skriva efter avancerade rimflätor och en massa andra regler, så tröttnar man väldigt lätt på det hela då man kör fast ofta, och det hämmar den viktiga energi som driver skaparkraften framåt och som är nödvändig för att man skall lyckas och som leder till att man avslutar sin text.
När inspirationen faller på måste man jobba ganska snabbt för det varar inte så länge och om det börjar med flyt har man större chans att avsluta nåt, men om det börjar motigt och man fastnar så dalar skrivlusten fort. Så är det för mig, åtminstone.

TILLÄGG 2017: Ja, som ni ser var jag ganska benägen om att få feedback och respons på vad jag skrev förr men icke så idag. Nu lägger jag upp dem för att det det är roligt och är en del av vem jag är och rotar lite i mitt liv och min person. Jag har skannat in texterna som är antingen handskrivna eller utskrivna och sedan skannade men alla är skrivna av mig under en relativt kort period. Här finner du ämnen som död, livet, nekrofili (eller kärlek till de döda), kärlek, depression, dysterhet, saknad och längtan och mycket mer. Detta är bara en droppe av alla texter jag har liggandes. Min dröm var att ge ut en diktsamling. Som ni vet har inte den drämmen förverkligats, och lär inte göras heller, därför får de lite uppmärksamhet här på bloggen nu istället. Det är ju gamla texter som handlar om mitt liv och förhållande till liv och död just då och inte idag. Jag står för vad om står skrivet i texterna såsom mina ord men det är mina ord 2010-2011 och inte som den person jag är idag. Så kom inte med kommentarer och skit som sätter min nuvarande personlighet och dessa texter samman för den länken är numera bruten och ersatt av styrka.

Här ned följer texterna (som är handskrivna och skannade):

 

Tack för att du läser mina dikter. Lämna gärna din kritik i en kommentar. Var inte rädd för att såga mig. Jag behöver få veta hur mina dikter upplevs av andra för jag bara skriver och lagrar utan att någon läser. Det här är ett sätt för mig att förstå mina texter ännu bättre genom att du lämnar några ord. Av samma anledning har jag publicerat texter på poeter.se också. En underbar sajt.

Jag rekommenderar er, att om ni är poseiintresserade, besöka och stödja poeter.se om ni inte redan gör det. Så gå till poeter.se.

Jag kommer att lägga upp fler texter framöver. Jag bygger en hemsida nu också men jag arbetar inte så mycket med det så det tar tid men när den väl är klar lär jag antagligen publicera mina texter där istället. Jag skulle gärna vilja att andra publicerade sina texter också så vi får se vad det blir av sidan. men jag känner att det skulle vara roligt bara det möjliggörs.

//Ferus, Maj 2011